Doek valt voor eeuwenoude slagerij Schreiber

Een begrip in de regio. De 59 jarige Berend Schreiber uit Ee stopt per vrijdag 25 april met zijn vak als dorpsslager in Ee. Al sinds het jaartal 1800 is de familie Schreiber werkzaam op het slagersvakgebied in de herkenbare winkel aan de Uniastrjitte in Ee. Alle klanten en inwoners kregen eerder deze week bericht via een flyer huis aan huis verspreid. 

Klik op "lees meer" voor foto's en om verder te lezen

 

Vrijdagochtend half 12.. Het is stil in de winkel. Eigenlijk te rustig. Vaak als je in de winkel kwam hoorde je Berend fluiten of zingen op de muziek van de radio. Deze ochtend geen muziek. Zo af en toe komt er nog een klant binnen voor een "pun gehakt" of wat "droege woarstjes". Mede door prive omstandigheden en de economische perikelen is Berend genoodzaakt om te stoppen met zijn vak.
"It kin net mear uut" zegt hij. Op een klein dorp is het als middenstander lastig om een inkomen te verdienen. Dit komt hoofdzakelijk door de krimp in de dorpen en het ruimere en goedkopere supermarktaanbod van de laatste jaren. Ruim 25 jaar geleden telde het monumenten dorp Ee nog vele middenstanders. Beetje bij beetje nam dit af de laatste jaren. Schreiber is de laatste in de rij, van die middenstanders, die zijn slagersmessen van de hand moet doen. Het is bijna kwart voor twaalf. Een vaste klant uit Ee, Sjoukje Veendorp, komt de winkel binnen voor de laatste vleeswaren. De vertrouwde boekjes met de Fryslan zegels kunnen nu nog verzilverd worden. Na het afrekenen overhandigd ze Berend een bloemetje.. "Sterkte ermei Berend" Het zijn woorden die de dorpsslager veel hoort vandaag. Vanavond om zes uur gaat de winkeldeur definitief dicht, en met een glimlach verteld Berend dat ook hij voor het eerst van een vrije Koning(inne)dag kan gaan genieten.

View the embedded image gallery online at:
https://dorp-ee.nl/nieuws?id=243&date=2016-04-1#sigProIdc8441fb339

Foto's en verslag: Burt Sijtsma

 

 

Ie leit sels kuierpaad oan
Nieuwsbrief april De Gearing

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://dorp-ee.nl/