Jaap Broersma uit Ee oudste verhalenverteller

Heel Friesland ontmoet elkaar vrijdagavond 26 januari in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. Ook Jaap Broersma van vlasmuseum It Braakhok in Ee doet mee. Hij wordt precies op deze dag 93 jaar en is daarmee de oudste verteller. Hij vertelt het verhaal van de ‘proppesjitter’.

Aanleiding voor het vertellen van verhalen is het openingsweekend Leeuwarden-Fryslân 2018. In het pittoreske dorpje Ee wordt het publiek meegenomen in het verhaal van Jaap Broersma over bijzonder speelgoed dat bijna niemand meer kent: een ‘proppesjitter’ (proppenschieter).

Grote vraag is: wat heeft de proppenschieter te maken met vlasmuseum It Braakhok? Tijdens deze unieke theatrale vertelling ontmoeten de bezoekers ook Jaap in zijn jongere jaren. Deze rol wordt gespeeld door de 9-jarige Iwan Stellema. Zijn broer Rienk (11) speelt de ‘pakesizzer’ van Broersma. De broers uit Ee zijn al druk aan het oefenen met de proppesjitter.

Omdat deze avond samenvalt met zijn 93e verjaardag heeft Broersma besloten de bezoekers te trakteren op taart. Dorpsbelang en It Braakhok zorgen voor koffie, thee en limonade in de verwarmde tent naast het museum. Het verhaal van de ‘proppesjitter’ wordt deze avond meerdere keren vertelt. Het duurt ongeveer een kwartier en is te zien in het museum aan de Foeke Sjoerdsstrjitte 9. Na afloop staat de koffie (én taart) klaar. Voor de taart geldt: op = op.

Deze avond maakt onderdeel uit van het project 2018verhalen van Tryater. Ook in Dokkum, Westergeest, Kollum, Moddergat en andere plaatsen in Noordoost-Friesland worden verhalen vertelt zodat mensen een route kunnen afleggen. Meer informatie over het evenement en de locaties, zie www.2018verhalen.nl

Fotobijschrift: Jaap Broersma vertelt het verhaal van de ‘proppesjitter’ in vlasmuseum It Braakhok in Ee, dat dit jaar compleet vernieuwd wordt. Foto: Klasina van der Werf

View the embedded image gallery online at:
https://dorp-ee.nl/nieuws?id=436&date=2016-04-1#sigProId2a03405831

Startschot voor het LF2018
It Iester Nijs - Nr. 89

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://dorp-ee.nl/