4mei

Indrukwekkende herdenking in Ie


In Ie was de jaarlijkse dodenherdenking bij het graf van de zo geliefde dokter Ruinen die 22 januari 1945 werd gefusilleerd aan de Woudweg in Dokkum.

Sinds 2006 is CBS "De Gearing" officieel erkend als adoptieschool voor het grafmonument.

Jannie en Rixte vertolkten het gedicht Vredeslied en door de leerlingen waren de V- van vrede en bloemen gemaakt die op een grote krans werden geprikt. Anne Folkert en Jelmer legden een bloemstuk.

Na de toespraak door Rigtje Borger werd er een gedicht voorgedragen door Ale Hansma en verleende "Lauwersfanfare" haar medewerking.

Het geheel werd afgesloten met Lied 885: Groot is uw trouw, o Heer, mijn God en Vader.

Foto's : Burt Sijtsma

Lees Meer
VOCAL-GROUP-STIM_GRIENMANK-

STIM yn Eastrum 15 maart a.s.


Op 15 maart komt de groep STIM naar de Sint-Nicolaaskerk in Eastrum. Aanvang 20.00 uur

GRIENMANK nieuw programma Vocal Group STIM

Inspirerende mengelmoes van filmpjes en liedjes

STIM is een ambitieuze groep van twaalf ervaren zangers en zangeressen uit Fryslân, die na vele jaren in de klassieke muziek en de lichte koormuziek elkaar in 2006 vonden in close harmony en a capella. Na muziektheater in It Lud fan e Wjukslach), liedjes en gedichten in Anders en liedjes en verhalen in LEF, komt Vocal Group STIM nu met een programma waarin liedjes en YouTube filmpjes centraal staan.

GRIENMANK is de titel. Fries voor Mengelmoes. En dat is precies wat het is: een mengelmoes van mooie, indrukwekkende, grappige en ontroerende filmpjes en liedjes. Een inspirerende collage van beelden en bijpassende liedjes over het leven van alledag dat soms helemaal niet zo alledaags is dan het soms lijkt.

Net als de vorige voorstelling (met eigen verhalen), is GRIENMANK opnieuw een persoonlijke voorstelling. Elk van de zangers en zangeressen én dirigent Titus Steegstra heeft een YouTube filmpje uitgekozen om te delen met het publiek. Stim wordt op piano wordt begeleid door Eline Brans. 

Lees Meer
A38I3506

Zevenklapper voor Oostergo tegen Nicator


Oostergo nam het zaterdag op tegen het laag geklasseerde Nicator uit Leeuwarden. Even na half drie floot de scheidrechter voor aanvang van de wedstrijd. In de eerste helft kregen beide teams de nodige mogelijkheden maar van mooi voetbal was geen sprake. De mooie momenten waren die van Arjen Raap en Meindert de Jong die beide met een hoge bal de keeper van de gasten wisten te passeren. Oostergo ging met een 2-0 voorsprong de rust in.

Mede door een aantal wissels van beide kanten een tweede helft met wel veel meer voetbal. Net na rust was het Nicator die de aansluitingstreffer maakte. 2-1. Daarna was het verschil duidelijk en begon Oostergo met mooie aanvallen en individuele acties aan het uitbouwen van de voorsprong. Met doelpunten van Matthias Miedema, Lieuwe Sijtsma, Johannes Huisman, Jelle de Boer en Gerjan Mossel stond het scorebord in de 85 ste minuut op 7-1.

In de extra tijd, van deze verder sportieve wedstrijd, waren er helaas over en weer enkele schermutselingen. De adrenaline, een overtreding, slaande bewegingen en de nederlaag voor de gasten zal 1 van de oorzaken geweest zijn. De scheidsrechter deelde hierbij 3 rode kaarten uit. Twee voor de gasten en 1 voor Oostergo en floot daarna voor het einde van de wedstrijd. Een verstandige beslissing.In de kleedkamer kon een ieder weer tot rust komen.

Volgende week de thuiswedstrijd tegen koploper SSS,68 

Lees Meer
A38I6034

Spectaculaire Sinterklaas intocht Ie


 De laatste zaterdag voor vijf december. Dit is al jaren lang de datum dat Sint en zijn pieten in Ie aankomen. Zaterdag omstreeks 14.00 uur kwam het Spaanse gezelschap aan op "It Stienfek" onder Ie. Mede door de perfecte weersomstandigheden was het zelden zo druk bij de jaarlijkse intocht.

Klaske Ferwerda verwelkomde een ieder en hield de kinderen bezig met de bekende versjes totdat eindelijk de pakjesboot aankwam. Vele kinderen stonden richting Eastrum te kijken, maar deze keer kwam de boot vanaf Ingwierrum. De "Ir Wouda" brug werd geopend zodat de boot vrije doorgang kreeg.

Bij aankomst was het de hoofdpiet die de staf van de Sint in het water liet vallen. De kinderen konden er wel om lachen temeer omdat het nogal een werkje was om de staf weer boven water te krijgen. Na vele stunten van de hoofdpiet was het uiteindelijk de KNRM piet die redding wist te brengen. Met een ferme duik wist hij de staf op te vissen van de bodem van het "Iester Djipt"

Eindelijk kon de Sint voet aan vaste wal zetten en konden de pieten pepernoten en snoepgoed uitdelen. Er stond een mooi en luxe voertuig klaar voor de Sint zodat de reis richting dorpshuis "De Jister"kon beginnen. Daar werd het feest verder gevierd en keerden alle kinderen met een leuk cadeau huiswaarts.

Met dank aan alle vrijwilligers kan de organisatie terugkijken op een prachtig evenement. 

Foto's : © Burt Sytsma

Lees Meer
A38I5005

Oostergo trekt aan langste eind tegen De Walden


Oostergo speelde zaterdag de thuiswedstrijd tegen rode lantaarndrager De Walden in de 5e klasse B

Beide teams begonnen aftastend en het was Oostergo wat in de 1ste helft beter voetbalde, al was het soms wel traag in de opbouw en vele passes kwamen niet aan of rolden over de achterlijn. Na 20 minuten voetballen was het Mattias Miedema die namens Oostergo, met een prachtig schot, de 1-0 op het scorebord zette. Lieuwe Sijtsma bepaalde de ruststand op 2-0 met een fraai genomen penalty

In de tweede helft was het allemaal niet best vanaf Oostergo zijde. Na een kwartier spelen profiteerde de Walden hiervan en zette terecht de aansluitingstreffer op het scorebord. 2-1. De gasten gooiden er een tandje bij en hadden enkele mooie kansen op de gelijkmaker. In blessuretijd was het wederom Miedema die de wedstrijd in het slot gooide en de eindstand bepaalde op 3-1

Al met al niet een wedstrijd met een hoog kijk gehalte, maar de punten bleven in Ie. Oostergo staat nu in het linker rijtje op de zesde positie.

Foto,s : Burt Sytsma

Lees Meer
A38I4384 Ledenvergadering Oostergo

Wieger Sikkema erelid v.v. Oostergo


Circa 40 leden vrijdagavond op de jaarlijkse ledenvergadering van v.v.Oostergo uit Ie waren getuige van het feit dat scheidend voorzitter Wieger Sikkema benoemd werd tot erelid van de v.v. Oostergo.

Jarenlang was Wieger voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging en zat hij in diverse commissies die verbonden waren aan de club. Deze avond leidde hij voor het laatst de ledenvergadering van Oostergo. Yko Miedema uit Ingwierrum neemt de hamer over.

In al die jaren mooie maar ook droevige momenten. Wieger bleef echter vooruit kijken en onder zijn voorzitterschap degradeerde maar promoveerde de club ook diverse malen. Het is nu tijd om ook van de andere dingen in het leven te genieten. Floris Venema, tevens erelid, overhandigde een mooi bos bloemen en een fraaie pennen set met inscriptie. Een zichtbaar geëmotioneerde Sikkema nam de bescheiden in ontvangst en dankte het bestuur en alle leden voor het in hem gestelde vertrouwen.

Bloemen waren er ook voor Oane Attema, jarenlang wedstrijdsecretaris van de club. Raymond Hoekstra neemt zijn taken over.

Met leuke anekdotes van de afgelopen jaren was het nog lang gezellig in kantine "Oan e Line"

Lees Meer
oosholwerd2

Oostergo 1 pakt winst in tweede helft tegen Holwerd


Met een mooie line-up van de jongste spelers van Oostergo begon om 14.30 uur de wedstrijd Oostergo tegen Holwerd. Beide ploegen in het midden van de 5e klasse B.

In de eerste helft een beter voetballend Holwerd. In de 6e minuut was het raak voor de gasten en kwamen ze op een 0-1 voorsprong. Oostergo kreeg wel enkele kansen, maar de keeper van Holwerd en het aluminium stonden in de weg.

Bij het begin van de 2e helft begon het te regenen en dat was duidelijk in het voordeel van de thuisploeg. De bal rolde sneller op de mat en daar kon het team van kersverse pake/coach Willem Huizing goed mee omgaan. Het was Gerjan Mossel die net na rust de 1-1 binnenschoot. Niet veel later een prachtig geplaatst schot van Arjen Raap die net over de keeper van de gasten onder de lat ging. 2-1. De thuisploeg rook meer en ging door met het aanvallende spel. Leidsman Hamstra floot voor een strafschop in de 60 ste minuut. Dirk Jan Schreiber miste helaas de strafschop waardoor Oostergo in het laatste gedeelte van de wedstrijd nog volop aan de bak moest. Holwerd kreeg nog wel enkele kansen op de gelijkmaker, maar keeper De Jong liet zich niet verschalken. In de laatste 10 minuten gooide Lieuwe Sytsma de wedstrijd op slot door een mooie pass van Gerjan Mossel. 3-1 en in blessuretijd was het dezelfde Sytsma die met een individuele actie de eindstand bepaalde op 4-1.

Omstreeks half vijf kon men nog even gezellig nagenieten van muziek in kantine Oan e Line georganiseerd door de supportersvereniging.

Pupil van deweek: Hedzer Steeghs

Balsponsor: Supportersver. V.v. Oostergo

Lees Meer
Afbeelding1

Nacht van de nacht.


 Nacht van de Nacht: sporen van het nonnenklooster Weerd

Jouswier. Vanuit de Petruskerk van Jouswier wordt weer een nachtwandeling gemaakt naar de Anjumer Kolken. Doel is ditmaal de locatie van het vroegere klooster Weerd, onder Moarre. Vooraf wordt stilgestaan bij historische gegevens over het klooster, dat eind 16e eeuw gesloten werd. Dit gebeurt, geheel gepast, bij kaarslicht omdat de oude kerk geen stroomvoorziening heeft.

De tocht van anderhalf uur voert de wandelaars via de Keegsdyk naar de Kleasterwei.Daar zal Gregoriaanse muziek klinken. Na afloop staat Glühwein/druivensap en stokbrood klaar op Jouswier. Een vrije gift wordt erg op prijs gesteld.

Op zaterdagavond 28 oktober 2023 is de start om 20.00 uur in de Petruskerk van Jouswier. Stevig schoeisel is aan te bevelen en iedereen loopt op eigen risico.De organisatie berust bij het bestuur van de Alde Fryske Tsjerken Eastrum-Jouswier

Lees Meer
elftal-oostergo-socials

Oostergo 1 - Wardy 1


Op zaterdag 14 oktober vond de voetbalwedstrijd plaats tussen Oostergo en Wardy. Oostergo speelde thuis en beide teams begonnen de wedstrijd aftastend, met enkele kansen aan beide kanten. Het eerste opwindende moment van de wedstrijd vond plaats na een goede bal van Halbe op Dirk Jan, die de bal breed legde voor Lieuwe. Lieuwe maakte gebruik van deze kans en liep de bal kundig in het doel, waardoor Oostergo een 1-0 voorsprong nam.

Wardy kreeg nog enkele kansen door slordig ingrijpen aan de zijde van Oostergo. Toch slaagde Oostergo erin om voor rust nog een doelpunt te scoren, waardoor de stand op 2-0 kwam te staan.

In de tweede helft ging het spel door en de spelers van Oostergo bleven vastberaden om hun voorsprong verder uit te bouwen. Na enige tijd slaagde Gerjan erin om de derde en laatste goal van de wedstrijd te scoren. Deze goal maakte de eindstand 3-0 in het voordeel van Oostergo.

Al met al was het een wedstrijd waarin Oostergo de overhand had en verdiend als winnaar uit de bus kwam met een eindstand van 3-0.

Lees Meer
elftal-oostergo-origineel

Oostergo en CVO delen de punten


Het was alweer 34 jaar, seizoen 89/90, geleden dat beide ploegen tegen elkaar uitkwamen. Voor beide huidige selecties slechts een anekdote omdat ze nog niet ter wereld waren. De stand destijds werd 3-3. De goed leidende scheidsrechter van vanmiddag M.E. Stewart floot om 14.30 uur voor aanvang wedstrijd.

Beide teams hadden moeite met het ietwat te lange gras, daardoor mistte de bal snelheid over de grond. Verder waren de omstandigheden prima. Aan beide kanten wat rommelig voetbal in het begin. Het waren de gasten die na een half uur spelen op voorsprong kwamen. 0-1. Net voor rust was her Arjen Raap die het net wist te vinden. Een speler van CVO probeerde nog met de hand de bal uit de goal te houden. Terwijl de scheidsrechter floot voor een penalty rolde de bal over de doellijn. De beste beslissing in deze werd genomen en de stand stond op 1-1.

Na de rust een beter spelend CVO die er meerdere malen gevaarlijk doorkwam. Door een verdedigingsfout van Oostergo kwamen de gasten met enkele minuten nog op de klok op een 1-2 voorsprong. Trainer Huizing bracht nog enkele wisselspelers binnen de lijnen. In blessuretijd kon Lieuwe Sijtsma vrij eenvoudig de bal meenemen en inschieten na een misverstand van een verdediger en de keeper van CVO. 2-2. Over de gehele wedstrijd een terechte uitslag. Misschien wel net zo als 34 jaar geleden, maar een enkeling zal hem dat nog herinneren.

Pupil van de week was Ferre Leusink en Balsponsor van vandaag B.D.E.

Foto's : Burt Sytsma Photography

Lees Meer