unname_20211122-084630_1

Jannie in Mission | 12 | Nieuwsbrief november 2021


...

Nieuwsbrief november 2021 | 12 – Jannie in Mission

Een voorgenomen huwelijk………….. Sinds de laatste nieuwsbrief is er veel veranderd, nou ja, op persoonlijk gebied dan weliswaar. Zoals ik jullie wel heb geïnformeerd heb ik sinds een jaar een relatie met een hele leuke man, Mobuley Shacholi (46) en hij heeft twee kinderen, Mark (17) en Joseph (5,5) welke bij hem wonen. Na een…

Lees Meer
Sinterklaas

4 december bezoek van Sinterklaas in 'Ee'


Lees Meer

Zaterdag 11 september actie tegen nieuwe gaswinning onder Werelderfgoed Waddenzee


Geef je tekst hier ...

Lees Meer
Jannie in Mission | 11 | Nieuwsbrief augustus 2021

Jannie in Mission | 11 | Nieuwsbrief augustus 2021


Arriveren in Nederland met Corona in de wereld…………..

13 maart was het zover dat ik weer voet op Nederlandse bodem mocht zetten. Veel geregel met Corona testen in Zambia èn Dubai en daardoor ook zeker weer extra euro's lichter. De wereld is gek aan het worden, tenminste dat is het gevoel wat het me geeft op het moment dat ik deze brief schrijf.

Door Corona was het een rare gewaarwording in Nederland te zijn, maar het was goed heel veel mensen weer te zien hoewel het me niet eens gelukt is iedereen te bezoeken.

Lees de gehele nieuwsbrief op de website als je meer wilt weten over mijn bezoek aan Nederland, Corona in Zambia, mijn relatie en een verhuizing.

Lieve groet, Jannie 


Lees Meer
kaatsenIE

Boerenjeugdpartij Kv de trochsetters IE


EE - Op vrijdag 6 augustus stond in Ee de traditionele 'Boerenpartij', gesponsord door de boeren uit Ee e.o., op het programma. Naast de reguliere prijzen kregen alle 31 kaatsers een prijs bestaande uit een tas met lekkere zuivelproducten en snoepgoed. Met 31 kaatsers was er sprake van een mooie lijst.

C-klasse
In de C-klasse streden 10 kaatsers in tweetallen om de prijzen. Het publiek kon genieten van spannende wedstrijden. In de 3 e omloop was er zelfs sprake van twee keer 5-5. Anna Jeltje en Anne Folkert wonnen uiteindelijk van Mirthe en Geart met 5-5 6-0. In de partij tussen Marrit en Anne Boukje versus Sytze en Gerieke was sprake van 'alles aan de hang'. Het partuur van Sytze en Gerieke trokken aan het langste eind.

De prijzen waren na 4 omlopen uiteindelijk voor Sytze en Gerieke (1 e ), Marrit en Anne Boukje (2 e ) en Ruben en Kim Nina (3 e ).

B-klasse
In de B-klasse werden door 4 parturen een competitie gekaatst. In de eerste omloop bleek dat de onderlinge krachtsverhoudingen klein waren. Rienk, Fenna en Marije de H. verloren nipt van Marije K., Tjipke Jan en Renske (4-5 6-6). Nynke, Pieter en Annalyn waren net niet opgewassen tegen Jannard, Marrit en Jantine (4-5 4-6). De tweede omloop wisten Jannard, Marrit en Jantine met 5-5 6-0 te winnen van Rienk, Fenna en Marije de Haan. Marije, Tjipke Jan en Renske wonnen met 5-2 6-0 van Nynke, Pieter en Annalyn.

De 3 e omloop was daarmee een heuse finale tussen Marije K., Tjipke Jan en Renske versus Jannard, Marrit en Jantine. Het partuur van Jannard, Marrit en Jantine won met 5-4 6-2 waardoor de kransen naar dit partuur gingen. Marije K., Tjipke Jan en Renske behaalden de 2 e prijs.

A-klasse
De A-klasse liet een hoog niveau zien waarbij de 4 parturen aan elkaar waren gewaagd. Het winnende partuur van Pier Jan en Tineke wonnen 2 van de drie partijen met 5-5 6-4 en 1 partij met 5-1 6-4. Om uit te rekenen wie de runner up was moest de jeugdcommissie de rekenmachine van stal halen. Het partuur van Martijn en Doutsen was uiteindelijk de nummer 2 met 17 eersten voor en 14 tegen. Nummer 3, Hessel, Willianke en Annet, hadden 15 eersten tegen. 
Lees Meer
istockphoto-1207009484-612x612

HULP GEZOCHT: Help jij De Jister mooi te houden?


Kom jij ons versterken? 

Wij zijn op zoek naar een aantal helpende handen om onze Jister mooi te houden!

- De werkzaamheden zijn kleedkamers, de zaal en sanitair spik en span te houden.
Hier staat wekelijks een leuke vergoeding tegenover!

Heb je interesse laat Wytze Terpstra dit weten! 06- 20 21 35 53

Lees Meer
Foto's: Nanne Nicolai Foto's: Nanne Nicolai

Presentatie educatieproject over Tweede Wereldoorlog in Ee


EE - Op maandag 21 juni is in Ee een nieuw educatieproject over de Tweede Wereldoorlog gelanceerd. Het gaat om een kinderboek, bijbehorende liedjes en een film. Rode draad van het verhaal is dokter en verzetsheld Jarl Ruinen.

21 juni was de dag dat Jarl Ruinen uit Ee werd herbegraven in Ee (76 jaar geleden). Hij heeft veel mensen in de oorlog gered en werd op 22 januari 1945 in Dokkum - samen met 19 anderen - doodgeschoten door de Duitsers. Uit eerbetoon zette vrijwel iedere dorpsbewoner van Ee een foto van Jarl Ruinen op de schoorsteenmantel. Voor hen was dokter Ruinen een held. 

Vanwege het slechte weer werd de presentatie in de Eben Haëzerkerk gehouden. Bijzonder was dat zijn dochter Lineke Ruinen hierbij aanwezig was. Ook de beste vriend van de zoon van Ruinen – Lubbert Visser – was erbij. De zoon van verzetsstrijder Ids de Beer uit Nes heeft de voorpagina van het boek getekend. Hij was eveneens aanwezig. Een BS'er kwam deze middag in tenue langs om een 'geheim' pakketje te brengen. Het waren de kinderboeken die Klasina van der Werf schreef voor dit educatieproject. Ook had hij de trailer van de bijbehorende film bij zich.

Vier liedjes

Zanger-liedjesschrijver Onno Loonstra uit Ee heeft vier liedjes gemaakt die aansluiten bij het verhaal dat Klasina van der Werf schreef voor het kinderboek. Samen met een kinderkoor van CBS De Gearing uit Ee, onder leiding van 'muziekjuf' Zwaanette Dijkstra, nam Onno Loonstra deze liedjes op in de Dream Project Studios in het dorp. Bij één lied – Us Heit – maakte hij een muziekclip met unieke beelden die door Jarl Ruinen zelf gemaakt zijn in de oorlog.

Monument

Na de presentatie gingen de kinderen samen met de genodigden en onder leiding van de BS'er naar het graf/monument van Jarl Ruinen. Alle kinderen legden daar een witte roos neer. Tot slot speelde juf Tiny het Taptoe-signaal. De kinderen kregen na afloop allemaal een boek en een fotolijstje mee naar huis met daarin de foto van Jarl Ruinen. De foto van Ruinen mogen de kinderen uit Ee op een speciale plek in hun huis zetten. Net als 76 jaar geleden.


Het boek

Jarl, het verhaal over een dokter en verzetsheld


Maak kennis met Jarl Ruinen, een dokter en verzetsheld uit het Friese dorpje Ee. Hij heeft met gevaar voor eigen leven vele Joodse en andere onderduikers gered in de Tweede Wereldoorlog. Jarl is op 22 januari 1945 doodgeschoten door de Duitsers. In dit boek vertellen Lubbert en Lineke het verhaal van Jarl Ruinen, zoals ze het zelf beleefden. Lubbert speelde altijd bij Ruinen thuis en Lineke is zijn dochter. Zij maakten de oorlog als kind mee, net als Tonny die ondergedoken zat in Ee. Deze drie verschillende kinderen hebben één ding gemeen met elkaar: 'Onze onbezorgde jeugd was in één klap voorbij.'


Het boek speelt zich af in Noordoost-Friesland en is geschikt voor kinderen vanaf de bovenbouw vande basisschool. Ook voor volwassen is het interessant om te lezen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in hun eigen regio is gebeurd. De tekening op de omslag is gemaakt door Freerk de Beer uit Dokkum, zoon van verzetsstrijder Ids de Beer. Hij maakte deze tekening toen hij acht jaar was ter ere van zijn heit. Klasina van der Werf heeft het boek geschreven en vormgeefster van het boek is Afie Schilstra-Riemersma van Lauwers Reclame in Dokkum. Het educatieproject is mede

mogelijk gemaakt door: Gemeente Noardeast-Fryslân, CBS De Gearing, Dorpsbelang Ee, Protestantse Gemeente Ee, Oostrum-Jouswier en Prins Bernhard Cultuurfonds. Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde in Dokkum en bij de Primera in Damwâld.

Lees Meer
Foto: Sake Beerstra Foto: Sake Beerstra

VIDEO: Kinderboek over verzetsheld Jarl Ruinen uit Ee gepresenteerd


EE – Een bijzonder kinderboek over de Tweede Wereldoorlog, geschreven door Klasina van der Werf, werd maandagmiddag gepresenteerd in de Eben Haezerkerk in Ee. Rode draad van het verhaal is dokter en verzetsheld Jarl Ruinen. Ruinen werd op 22 januari 1945, samen met negentien anderen, door de Duitsers in Dokkum gefusilleerd.

Enkele maanden later dat jaar, op 21 juni, werd Jarl Ruinen herbegraven in Ee. Uit eerbetoon zette vrijwel iedere dorpsbewoner van Ee een foto van Jarl Ruinen op de schoorsteenmantel. Voor hen was dokter Ruinen een held.

EDUCATIEPROJECT

Het kinderboek maakt onderdeel uit van een breder educatieproject, waar de plaatselijke basisschool aan meedoet. Zo schreef zanger Onno Loonstra uit Ee enkele liedjes die hij maandag samen met het kinderkoor van de school ten gehore bracht.

Na de presentatie werden witte rozen bij het graf van Ruinen gelegd. De kinderen kregen na afloop een exemplaar van het boek mee, en daarnaast een fotolijstje. Zo mochten ze, net als 76 jaar geleden, de foto van Jarl Ruinen op een speciale plaats in huis zetten. 

Lees Meer
Winnaars

Jorrit en Nynke winnen in eigen dorp


 EE – Op woensdagavond 9 juni werd onder tropische weersomstandigheden de allereerste

federatiewedstrijd voor de jeugd gekaatst. Sponsor van deze wedstrijd was Burt Sytsma Fotography.
Bij de welpenjongens stonden er 3 parturen op de lijst. Zij kaatsen allemaal een keer tegen elkaar.
Hier waren de kransen voor Merwin Koree uit Anjum En Harke Slagman uit Morra. Zij wisten beide
partijen te winnen.

Bij de welpenmeisjes waren er eveneens 3 parturen. Daar gingen de kransen naar Sietske Marije
Westra en Doutzen Wijtsma uit Lioenssens.
Bij de pupillenjongens werd er gekaatst in een poule van 4. In de "finale" won het partuur van Jorrit
Wolters uit Ee, Thymen Damstra uit Driezum en Pieter Hoogland uit Blije met 5 - 2 6 - 6 van het
partuur van Niek Dijkstra uit Anjum en Frederik Slagman uit Morra.

Bij de pupillenmeisjes stonden er maar liefst 8 parturen op de lijst. Er waren een aantal spannende
partijen bij. In de finale moesten Michella Sijtsma uit Wetzens en Jeska Koning uit Dokkum het
opnemen tegen Nynke de Haan uit Ee en Hilde Pauzenga uit Nes. Deze finale werd met 5 – 2 6 – 2
gewonnen daar het partuur van Nynke en Hilde. Zij gingen er met de 1 e prijs vandoor. 2 e prijs was er
voor Michella en Jeska. 

Ook was er bij deze categorie een verliezersronde. De finale van deze ronde
ging tussen het partuur van Marije Keegstra uit Nes en Jeltsje Castelein uit Lioenssens en Marije de
Haan uit Ee en Willianne Wijjtsma uit Lioenssens. Marije en Jeltsje wisten deze partij te winnen met 5
– 3 6 – 4. Aangezien er nog geen publiek aanwezig mocht zijn tijdens de wedstrijd werden alle
rijouders ingezet als vrijwilligers. Samen met de vrijwilligers van kaatsvereniging "de Trochsetters"
hebben zij er een geslaagde avond van gemaakt.
Lees Meer
Trainen/trainster gezocht voor volleybalteam

Trainen/trainster gezocht voor volleybalteam


 Trainer/trainster gezocht voor dit fanatieke, gezellige, enthousiaste en leergierige volleybalteam.

Hallo, wij zijn HET meisjes B1 volleybalteam van Oer't Net uit Ee. We zijn fanatiek, houden van gezelligheid, leergierig en een hecht team. Dat is onze kracht. De afgelopen seizoenen zijn we dan ook steeds kampioen geworden. We hebben echter één probleem: onze trainster is verhuisd en kan ons daarom niet meer trainen. 

OPROEP: daarom zijn wij op zoek naar een fanatieke en leuke trainer/trainster. Trainingsavond is in overleg, wij betalen goed en bieden veel inzet bij de trainingsavonden. Ben jij onze nieuwe trainer/trainster, reageer dan door een pb te sturen. Alvast bedankt namens ons allemaal!

Lees Meer