Dorp Ee

Vlasdagen 2024


Vlasroute "Follow the Blue Line" vertelt het verhaal van de teelt van vezelvlas en olievlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen en lijnolie.

Vlasroute Follow the Blue Line is een vlasroute van ongeveer 30 kilometer in Noardeast Fryslan die het hele verhaal vertelt van vlas.

In de maanden juni, juli en augustus kunt u op ontdekkingstocht langs de bezienswaardigheden die met vlas te maken hebben. De route kan zowel in de auto als op de fiets worden afgelegd.

De vlasroute Follow the Blue Line is uniek in Nederland. Nergens anders is de bewerking van vlas tot aan handbedrukt linnen en het persen van lijnolie op deze manier te zien, te voelen en te proeven. Het verhaal over vlas wordt vertelt door vlasliefhebbers. Mensen met hart voor het ambacht en voor het product. Alle vrijwilligers doen hun best bezoekers een dag te bezorgen om nooit te vergeten!

De start van de route is bij Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij met winkel, theetuin en verfplantentuin. Hier ontvang je ook de gratis routekaart met tips en informatie.

Of je start bij één van de andere locaties.

Nieuwe aanvulling is het project PLANTaardig. Een ontdekkingreis naar kleurstoffen en pigmenten en het aanleggen van een verfplantentuin.


VLASDAGEN 2024

Zaterdag 15 juni is de eerste Vlasdag van het jaar 2024.

Daarna iedere zaterdag Vlasdag op:

22 juni, 29 juni, 6 juli, 13 juli, 20 juli, 27 juli, en 3 augustus.

Op deze vlasdagen zijn de locaties open van 10.00 -17.00 uur met diverse activiteiten en demonstraties.

Tevens zijn de vlasvelden en diverse locaties de hele week te bezoeken. 

Lees Meer
kracht-van-vlas

Vlasroute van start met uitdelen gratis vlaszaadzakjes


Vlasroute 'Follow the blue line' gaat zaterdag 10 april weer van start. Op deze dag wordt er op de locaties Blije, Ternaard, Metslawier, Ee en Engwierum van 10:00-15:00 gratis biologisch vezelvlaszaad uitgedeeld. Voor iedereen is er gratis één zakje vezelvlaszaad. Het je veel meer vlaszaad nodig neem dan contact op met de vlasroute.

Vlas
Met het uitdelen van het vlaszaad wordt de 100 e vlasdag gevierd. De vlasplant is namelijk een 'honderd dagen plant'. In het vroege voorjaar
rond de 100 ste dag kan het lijnzaad gezaaid worden en na 100 dagen kan het vlas worden geoogst. Hoogtepunt van de groeicyclus is als de velden hemelsblauw kleuren met bloesems die één dag bloeien. 's Morgens vroeg gaan de bloemen open en s'middags vallen de blaadjes er af. 

Het vlas is rijp als er kleine zaadbolletjes aan de stengels komen. Deze actie is mede mogelijk gemaakt door Limagrain die het vezelvlas
heeft geleverd. Iedereen kan meedoen om zo de vlasroute Follow the Blue Line prachtig blauw te laten kleuren. Geniet deze zomer van dit
blauwe wonder in je eigen tuin of op je terras! Deel straks foto's van je vlastuin op sociale media en laat ons meegenieten van de groei en bloei
van jouw vlastuin.

Meer informatie: www.vlasroute.nl 

Lees Meer

Kinderboekenweek in Ee van start met speciaal boek en vlaslied


Op woensdagochtend 3 oktober vanaf 8.30 uur wordt op basisschool De Gearing in Ee de Kinderboekenweek op bijzondere wijze geopend. Dan wordt namelijk het kinderboek 'Het meisje en de magische vlasbloem' op het schoolplein gepresenteerd. Ook wordt het bijbehorende vlaslied voor het eerst ten gehore gebracht door zanger Onno Loonstra die het lied 'Eltsenien is oars' samen met de kinderen zal zingen.

Het boek en het liedje vormen samen met een bezoek aan het vernieuwde vlasmuseum in Ee de basis van een educatieproject. Het was een wens van de vrijwilligers dat er – net als vroeger – weer meer schoolkinderen naar It Braakhok zouden komen, waar te zien is hoe van een vlasplant kleding wordt gemaakt. De heren van het vlasmuseum vinden het belangrijk dat kinderen weten wat vlas is, hoe zwaar het werk was dat hun voorouders deden en… waarom de vlasbloem magisch is.

Het verhaal

Dit alles staat ook beschreven in het kinderboek dat Klasina van der Werf uit Ee speciaal heeft geschreven voor vlasmuseum It Braakhok. Het boek gaat over Femke, een vrolijk meisje van tien jaar dat met haar vader, moeder en broertje in het gezellige dorpje Ee woont. Haar klasgenoten vinden haar vreemd, omdat ze met bloemen kan praten. Ze geloven haar niet. Op een dag ontdekt Femke een heel bijzondere bloem, Vlassie. Al snel worden ze vriendinnen. Maar de vriendschap duurt maar kort, want op een dag is Vlassie plotseling verdwenen. Waar is Vlassie? Wat is er met haar gebeurd? En zal Femke Vlassie ooit nog terugzien?

Hatsaflatsa en Work it Out

De vriendschap die tussen Femke en Vlassie ontstaat sluit naadloos aan bij het thema 'Vriendschap' van de Kinderboekenweek die op 3 oktober van start gaat. De sprookjesachtige tekeningen in het boek zijn gemaakt door Hanna Terpstra van Hatsaflatsa Illustraties uit Leeuwarden en Jan Jaap Roos van Work it Out uit Noardburgum heeft de vormgeving voor zijn rekening genomen.

Boek kopen?

Het boek is voor €7,50 te koop bij Boekhandel Van der Velde in Dokkum en Leeuwarden en bij de Primera in Damwâld. Ook kunt u het boek bestellen door een mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan sturen we het boek op. In dat geval komen er wel €2,50 verzendkosten overheen. Het totaal komt dan op €10,00

Lees Meer

Bijzondere onthulling in Ee tijdens Kinderboekenweek


Op spectaculaire wijze is woensdagochtend de Kinderboekenweek in Ee geopend, namelijk met de presentatie van een prentenboek dat speciaal gemaakt is voor het vlasmuseum in het dorp. De drie makers onthulden de omslag van het boek op een levensgroot doek op het schoolplein van cbs De Gearing. Alle kinderen en vele ouders, pake's, beppe's en andere belangstellenden waren daarbij aanwezig. Vervolgens zong troubadour Onno Loonstra het bijbehorende 'vlaslied' live op het plein samen met alle kinderen.

Belangrijke rol voor Broersma

Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan de 93-jarige Jaap Broersma. Hij is al ruim dertig jaar vrijwilliger in het vlasmuseum. ,,Broersma speelt een hele belangrijke rol in dit kinderboek. Iedereen in Ee kent hem al met zijn gele klompen en pet die hij altijd draagt. Na vandaag is hij helemaal beroemd'', aldus schrijfster Klasina van der Werf die hem het eerste boek overhandigde. Van de tekenares van het boek kreeg Broersma een prachtig schilderij met de tekening van hem in het Braakhok die ook in het boek te vinden is. ,,Ik vind het een hele eer'', zei Broersma. 

Speuren naar vlasbloemen

Het werd een feestelijke ochtend in Ee met 'vlassiegebak' en ranja. Naast het voorlezen van het verhaal en het bekijken van de muziekclip van het lied 'Eltsenien is oars' was er ook nog een speurtocht in het dorp uitgezet, waarbij de leerlingen op zoek moesten naar vlasbloemen en lijnzaadkoekjes. Deze had bakker Eddy de Jong uit De Westereen/Dokkum speciaal voor deze dag gemaakt van de zaden van vlas. Tot slot kregen alle leerlingen het boek over het meisje en de magische vlasbloem en een bosje vlas mee naar huis. En dankzij dit educatieproject weten de kinderen uit Ee nu wat vlas is. Daarmee is de missie geslaagd!

Foto: Nanne Nicolai

Lees Meer

Onno Loonstra 19 december te gast bij Frysk FM


Onno Loonstra uit Ee is woensdag 19 december te gast bij Frysk FM. Hij staat momenteel op nummer 1 in de Frysk FM Top 10 met 'Eltsenien is oars'. Dit nummer is opgenomen met leerlingen van basisschool De Gearing in zijn dorp, onder leiding van muziekjuf Zwaanette Dijkstra. De nummer 1 hit is reden genoeg voor Frysk FM om dit nummer uit te brengen op de nieuwe cd: De Hits fan Frysk FM diel 4. Deze cd verschijnt nog voor de kerst.

Wie is Onno?

In Ee is hij inmiddels wereldberoemd dankzij de 'hit' Eltsenien is oars. Maar wie is Onno eigenlijk? Onno Loonstra is geboren en getogen in Dokkum (1967). Bij een Christelijk knapenkoor, waar Onno op jonge leeftijd meezingt, is waarschijnlijk de kiem gelegd voor zijn carrière. Pas tegen zijn veertigste werd gitaarspelen en zingen zijn passie. Wanneer hij zijn dochter naar haar gitaarles brengt, krijgt hij ook al snel een gitaar in zijn handen gedrukt. De enthousiaste gitaarleraar Roman Jaworski weet zelfs meerdere vaders zover te krijgen dat ze samen de coverband Progress starten. Het zelf schrijven van liedjes is ook een onderdeel van zijn 'huiswerk'.

In 2017 komt Onno's debuutalbum 'Earste simmer mei dy' uit. Op deze cd staat een mix van zelfgeschreven en vertaalde Friestalige nummers. De vertaalde nummers zijn van zijn inspirators George Brassens en Jacques Brel. De cd is opgenomen in samenwerking met Kees Bode bij de Sing-Sing studio in Metslawier.

In opdracht heeft Onno Loonstra ook liedjes geschreven. In 2016 'Sintrale As', over de gelijknamige nieuwe snelweg die in dat jaar is geopend. In 2018 voor de opening van het vlasmuseum een openingslied en bij de uitgave van het kinderboek 'Het meisje met de magische vlasbloem' het lied 'Eltsenien is Oars'.

Onno speelt op straatfestivals als de Pije Dei, bij evenementen als de Paardendagen, in verzorgingshuizen, op feesten en partijen. Ook is hij enkele malen te gast geweest bij radioprogramma's als Noarderwyn, Froskepôle en Op & Ut. Woensdag 19 december van 10.00 tot 11.00 uur is hij te gast bij Frysk FM.

Bron: www.frysk.fm

Lees Meer

Vlasroute weer van start met speciale vlasdagen


Vlasroute 'Follow the blue line' gaat komende zaterdag weer van start. Tijdens de speciale vlasdagen op 13, 20 en 27 juli en 3 augustus staan de vrijwilligers in Blije, Ferwert, Holwerd en Ee van 10.00 tot 17.00 uur klaar om bezoekers alles te vertellen over vlas en de bewerking ervan. Ook worden er live-demonstraties gegeven. 

De vlasroute, van ongeveer 30 kilometer lang, vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. De tocht - langs de velden, de ambachten en design - begint bij de ambachtelijke textieldrukkerij Kleine-Lijn in Blije. Hier ontvangen bezoekers de gratis routekaart met tips en informatie. Nynke Runia, initiatiefneemster van de vlasroute, geeft in haar textieldrukkerij demonstraties van het bedrukken van linnen. Je kunt hier ook lekker sneupen in het winkeltje en gezellig een kopje thee of koffie drinken in de bijbehorende theetuin.

Machines en eendenkorven

Bij vlasdeskundige Hein Sterk in Ferwert staan vele vlasbewerkingsmachines uitgestald. Als geen ander kan Sterk vertellen over de vlasteelt en alles wat ermee te maken heeft. Hij komt namelijk uit een familie die zelf jarenlang vlas verbouwde in de tijd dat vlas nog een belangrijk landbouwproduct was in ons land. Door de bordjes te volgen richting Holwerd kom je uit in het 'swetshok' van Gjalt de Groot. Hij laat zien hoe je eendenkorven kunt maken van vlas. Naast vlechtwerker is De Groot ook schrijver, natuurliefhebber en verhalenverteller. Genoeg gespreksstof dus voor de deelnemers van de vlasroute.

Vlasboekjes en -koekjes

Bij Herberg De Waard kun je terecht voor een kopje koffie, een hapje van de kleine kaart of een uitgebreid diner. Het eten wordt met streekproducten bereid en geserveerd in het restaurant waar ook kunstwerken te bewonderen zijn met uiteraard een link naar vlas. In vlasmuseum It Braakhok in Ee staan de vrijwilligers klaar om de bewerking van vlas te demonstreren. Hier zijn ook vlasboekjes en vlaskoekjes te koop. Ook het populaire vlasservies van Dineke Taal is nog steeds verkrijgbaar, bij MOOIwerk in Dokkum. In Blije (nabij Kleine-Lijn) en Marrum (Ljouwerterdyk 2) zijn momenteel de vlasbloemen volop in bloei te zien, een prachtig gezicht.

Nog meer vlas

Vlasliefhebbers kunnen deze zomer ook genieten van de expositie 'Onderweg, de reis van het linnen' bij Tresoar in Leeuwarden. Bij Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren is te zien hoe je van lijnzaad lijnolie kunt maken. Ook is hier een expositie over vlas te bezichtigen die tot stand gekomen is in samenwerking met het vlasmuseum in Ee. 

Meer informatie: www.vlasroute.nl

Lees Meer

Vlasroute dit jaar vernieuwd en coronaproof


BLIJE/EE - De vlasroute 'Follow the Blue Line' gaat dit jaar in vernieuwde vorm door. 'Follow the Blue Line' vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. Na twee succesvolle edities is dit de derde keer dat de vlasroute in Noordoost-Friesland wordt gehouden.

Het was in eerste instantie onzeker of de vlasroute dit jaar wel door kon gaan. De voorbereidingen waren al in volle gang, maar het coronavirus gooide roet in het eten. ,,Gelukkig hadden we de vlasroute nog niet afgelast. Het valt niet onder een 'evenement' omdat er geen vergunning voor nodig is. Bovendien verspreiden de mensen zich langs de route van ruim dertig kilometer over diverse locaties en op verschillende dagen. Op die manier kunnen we de anderhalve meter afstand goed bewaken. Nu de campings weer open gaan en ook de boekingen in de Bed & Breakfasts weer beginnen te lopen zijn we blij dat we toeristen deze zomer wat leuks kunnen bieden'', stelt organisator Nynke Runia die met haar ambachtelijke katoendrukkerij Kleine-Lijn in Blije één van de deelnemers van de route is.

Drie vlasvelden

In december werden de vrijwilligers van de Vlasroute nog blij verrast met een bonuscheque van het Iepen Mienskips Fûns van 2028 euro. Voor Nynke en de andere vrijwilligers een stimulans om extra energie te steken in de editie van 2020 die op 20 juni van start gaat. Zo zijn er dit jaar maar liefst drie vlasvelden ingezaaid met vezelvlaszaad, te weten in Blije, Ternaard en Engwierum. Café Veldzicht in Metslawier is tijdens de vlasdagen geopend voor een bakje koffie met iets lekkers erbij of een hapje eten. Mooie bijkomstigheid is dat dit eetcafé onlangs compleet vernieuwd is.

Demonstraties op afspraak

Eveneens nieuw is vlechtwerker Douwe van der Weij uit Blije die laat zien hoe je eendenkorven kunt vlechten met vlas en riet. Hij vervangt Gjalt de Groot die dit jaar net als Hein Sterk niet meer van de partij is tijdens de vlasroute. Vlasmuseum It Braakhok is wel geopend voor publiek, maar demonstraties zijn vanwege de coronamaatregelen alleen mogelijk op afspraak. Bijzonder is dat de route dit jaar wordt afgesloten met een prachtig nieuw vlasveld in Engwierum, bij akkerbouwbedrijf Timpelsteed waar een kijkje in de boerderijwinkel uiteraard niet mag ontbreken.

Meer informatie

De start van de route is bij Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij met winkel en theetuin. Hier ontvang je de nieuwe flyer met tips en informatie. De eerste vlasdag is op zaterdag 20 juni en gaat elke zaterdag door tot en met 1 augustus. Meer informatie, onder andere over de bloeiende vlasvelden, is te vinden op www.vlasroute.nl

Lees Meer

Vlasmuseum It Braakhok mag weer open


Goed nieuws! Vlasmuseum It Braakhok in Ee is vanaf nu weer elke dag open. Uiteraard houden ook wij ons aan de coronamaatregelen.

Houd daarom wel rekening met het volgende:

  • Is het druk? Loop dan nog even een rondje door het dorp en wacht tot het rustiger is
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar (uitgezonderd gezinsleden)
  • Gebruik desinfecterende gel voordat u de knopjes in het museum aanraakt

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Bij voorbaat dank namens het bestuur van It Braakhok.

Lees Meer

Recordaantal bezoekers voor vlasmuseum Ee


2018 was een heel bijzonder jaar voor vlasmuseum It Braakhok in Ee. In een 6 minuten durend filmpje laten we vrijdagavond 15 maart tijdens de jaarvergadering van Dorp Ee zien wat er in het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Om even een paar voorbeelden te noemen:

In totaal hebben ruim 1000 bezoekers het museum vorig jaar bezocht. Een record! Met dank aan alle mensen die ons hebben geholpen om van 2018 een topjaar te maken. Eén van de vaste vrijwilligers van het vlasmuseum is Evert Douma die vandaag de primeur had met het filmpje (zie foto). Wil je het ook zien? Kom vrijdagavond 20.00 uur naar het dorpshuis!

Lees Meer

Rotterdamse studenten op bezoek in vlasmuseum


Drie studenten van de Willem de Kooninig academie in Rotterdam waren vandaag op bezoek in het vlasmuseum in Ee. Zij volgen de minor New Earth met de ambitie verbetering aan te brengen in het huidige modesysteem. Dit systeem is voornamelijk gericht op overconsumptie, dat een wegwerpmaatschappij stimuleert. Het verwerken van de grondstoffen is belastend voor het milieu en het productieproces is inefficiënt over heel de wereld verspreid voor een zo laag mogelijk kostenplaatje.

De drie dames vinden het belangrijk om het verhaal achter het materiaal te vertellen. Zij gebruiken hiervoor materialen die al van oudsher worden gebruikt in Nederland, zoals vlas. Om meer inzicht te krijgen in het ambachtelijke proces van vlas kregen zij gisteren uitleg van Evert Douma en Jaap Broersma in het vlasmuseum. Zij waren onder de indruk van de verhalen en enthousiast over het product. Met een bos bewerkt en onbewerkt vlas en een heleboel informatie vertrokken zij met een tevreden gevoel weer naar Rotterdam.

Foto: Klasina van der Werf

Lees Meer