NK senioren: Krekt foar de prizen der ôf!!

ImageFoto impressie en verslag NK heren in Franeker.  Klik op lees verder voor het complete verslag.

Op Pinkstermaandag van dit jaar stond hij weer op het programma: het NK Senioren in Franeker. Onze voorzitter had zich een plaatsje in het af te vaardigen partuur van Ee toegeëigend. Naast Julius de Jong had ook Jacco de Jong een plek veroverd in het team. Dit op basis van zijn promotie naar de A klasse van de Federatie in Dongeradeel. Na zijn goede optreden van het vorige jaar was het laatste plekje in het partuur van de Trochsetters voor het grote talent Riemer  Hoekstra. Een goed partuur, die zeker kans maakte in Franeker. Toch was het daags voor de aanmelding onrustig in Ee. Met name Anne Geert Krol had verwoede pogingen gedaan om een plekje te verovereren in het partuur. Hij dacht dat hij hier recht op had, zeker op basis van zijn prestaties in het grijze verleden. Er wordt zelfs beweerd dat hij in het bestuur van Ee is gestapt om zo zijn plekje veilig te stellen. De overige bestuursleden beslisten anders. Maar dat het rommelt binnen de gelederen is wel zeker.
Het lot was Ee gunstig gezind. Riemer, Jacco en Julius werden gekoppeld aan Hank-Dussen. Deze Friezen om utens zorgen ervoor dat deze vereniging uit Zuid-Holland mee kan doen aan het NK.  En dat ze kunnen kaatsen in Hank Dussen bleek in de eerste omloop. Ee moest vol aan de bak. Jacco die het veld iets later opkwam, omdat hij zich moest melden bij de wantencommissie, was ietwat bleek om het gezicht. Zijn handschoen kwam maar tenauwernood door de controle. Hiervoor moest hij tot 2 keer de handschoen föhnen, om maar te voldoen aan het maximum gewicht. Gelukkig had Jacco de tas van Joke meegenomen, zodat er ook een föhn voorhanden was.
Hank Dussen begon voortvarend, maar met name Julius hield de jonge honden van Ee bij de les. Ee kwam dan ook vlotjes op een 3-1 voorsprong. Riemer had de ballen er goed voor en Jacco veegde zijn paadje in het voorperk goed schoon. Hij kaatste met de kop! Julius die dit seizoen weer een poging doet om de PC te halen, liet zien dat hij qua kaatsen uit het goede hout is gesneden. Hij rammelde namelijk meerdere malen de bal vanuit het achterperk ruimschoots over de boven. Ook verbaal was hij aanwezig. Met name bij het cruciale moment in de partij. De ervaren opslager van Hank Dussen, Wieb Bergsma, wie kent hem niet, bracht op 4-2 en 6-6 de bal in het achterperk. Julius tikte de bal wederom richting de boven, maar het werd een discutabele bal. De bal ging richting de kwaadpaal. De dienstdoende keurmeester had echter hoge nood en had de bal niet gezien. De scheidsrechter ook niet, maar hij was onverbiddelijk: KWAAD. De volgende 2 minuten zal de scheidsrechter zijn leven niet snel vergeten. Julius sprintte naar de scheidsrechter in een tijd, waar Ben Johnson met doping zelfs jaloers op zou zijn en sprak de scheidsrechter in Geef Frysk en met 265 woorden per minuut aan, dat hij het niet eens was met deze beslissing. Het mocht niet baten, de scheidsrechter bleef bij zijn beslissing; 4-3. Hank Dussen rook haar kansen, maar had de pech dat Jacco zich op dat moment met de wedstrijd begon te bemoeien. Met spectaculaire slagen zorgde hij eigenhandig ervoor dat de laatste twee bordjes werden binnengehaald.  Met name de bal die Jacco achterwaarts met stuit tot bovenslag promoveerde, deed menig kaatshart sneller slaan. Ee stond op de tweede lijst. Een goede prestatie van dit trio, waar zelfs Anne Geert de handen voor op elkaar deed.
De tweede omloop stond Franeker op het programma. Franeker, het kaatsmekka van Friesland, trad aan met gerenommeerde namen. Pieter van Althuis (ooit 2de prijs winnaar op de PC), Patrick Scheepstra (onlangs nog 1ste prijswinnaar op de hoofdklasse) en Jan Schurer (inderdaad de zoon van). Jacco was zodanig onder de indruk dat hij met pen en kladblok het veld betrad om handtekeningen te vragen. Julius kon dit nog ternauwernood voorkomen. Het werd een partij die zeker Riemer voorlopig niet zal vergeten. Het eerste bordje werd binnengehaald door Julius, door op 6-6 geweldig te retourneren tot voor de kaats. Daarna kwam Ee er even niet aan pas. In een zucht en een ........ was het 5-1 voor het partuur van Franeker. Het werd zelfs 6-6 en een kleine kaats te verdedigen door het partuur van Ee. Patrick Scheepstra en Jan Schurer hadden zich opgesteld in het perk. Riemer stond aan de opslag en had zijn beide maten naar voren gestuurd. Aan  de houding van Riemer kon je zien, dat hij iets verschrikkelijks van plan was. En dat kwam uit. Hij nam zijn aanloop en vuurde een kogel naar het perk van Franeker. Patrick probeerde nog met een achterwaartse slagbeweging de bal te raken, maar helaas voor hem, werd het een vliegende zitbal van Riemer. Het eerst daarna werd ook weer, na o.a. twee bovenslagen van Jacco, 6-6. Het publiek was inmiddels naar het hoofdveld toegestroomd om deze partij van heel dicht mee te maken. Weer was het Riemer die mocht aanleggen op deze stand. Ook Teake Triemstra en Daniel Iseger stonden zeer geinteresseerd te kijken. Gert Anne iets minder. Riemer nam weer zijn aanloop en plaatste met een prachtige curve weer een zitbal op deze cruciale stand. Het publiek klapte massaal en Jacco nam dit applaus graag in ontvangst. Helaas was het volgende eerst het laatste eerst, met 5-3 en 6-4 moest Ee het onderspit delven  tegen Franeker. Toch een prestatie van formaat, waarbij Anne Geert nog opmerkte dat het voor het laatst in 1977 was geweest dat Ee de tweede omloop had bereikt. Waarvan acte.  

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Kind ouder partij 27 juni 2014
Sytsma, Wouda en Haaksma terechte winnaars ledenpa...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://dorp-ee.nl/