Pearke keatsen 09-08-2012

ImageDonderdag werd er naar hartelust gekeatst in Ee. Het traditionele "pearke" keatsen werd beoefend door ruim 60 deelnemers. Voor een fotoserie en verslag klikt u op "lees verder"

 Felle strijd tijdens “pearkekeatsen” in Ee

Maar liefst 35 koppeltjes hadden zich aangemeld voor het pearkekeatsen in Ee. De parturen werden verdeeld in vier klassen. De toppers, zes parturen, streden in de A-klasse om de prijzen. In de B-klasse waren elf parturen actief. Twaalf parturen vormden de lijst in de C-klasse en nog eens zes parturen zaten in de D-klasse. Vorig jaar waren er 31 duo’s. Kortom, een prima opgave! Net als vorig jaar werd er gekaatst met een luchtbal. De bal zorgt ervoor dat het kaatsen een tactisch steekspel wordt. Met veel zonneschijn en een groot publiek werd het een mooie kaats-donderdag.

Poulekaatsen en A- en D-klasse
In beide klassen zaten zes parturen. Er werd gekaatst in twee poules. De winnaars van beide poules troffen elkaar in de finale. Beide nummers twee streden om de derde prijs. In de A-klasse ging in poule A het finaleticket uiteindelijk naar Wytse Sipma en Metsje Sipma. Broer en zus hadden het zeker niet eenvoudig. Het meeste weerwerk in de poulefase kregen ze van Sytse Wiersma en Janny Bouius. Na een lange en spannende partij won partuur Sipma nipt. Het bleek genoeg te zijn om door te dringen tot de finale. De andere poule werd een prooi voor Kas Huizinga en Miranda Scheffer. Zij wonnen beide poulewedstrijden met overmacht. Op voorhand een mooie finale. Echter werd het een walk-over. Wytse en Metsje Sipma sloegen voortreffelijk op en maakten ook vanuit het perk veel punten. Daarnaast waren ze in het tussenspel de betere. Kas Huizinga werd de hele partij belaagd met hoge ballen achterin. Hij kon hier weinig mee. Kas en Miranda gingen naar huis met een tweede prijs. Wytse en Metsje werden dus eerste. De derde prijs werd opgeëist door Sytse Wiersma en Janny Bouius.

In de D-klasse leek het voor Willem Sikkema en Antsje Mossel – van der Wagen na de eerste omloop niet uit te draaien op een finaleplek. Ze verloren namelijk van Gauke Bouma en Griet Nicolai – de Bruin. Echter verloor het laatste duo hun laatste poulewedstrijd. Na het tellen van de vooreersten bereikten Willem en Antsje toch de finale. Zij mochten het opnemen tegen Gerard Pel en Ineke Prins. Het laatste koppel won beide poulewedstrijden. In de finale hadden zij echter niks in te brengen. Willem en Antsje sloegen beide goed van hun af. Daarnaast maakten Gerard en Ineke ietwat te veel fouten. Willem en Antsje gingen dus met de kransen naar huis. Gerard en Ineke pakten een tweede prijs en Gauke en Griet wonnen de wedstrijd om het brons.

Door elkaar loten met verliezersronde
Zowel in de B- als C-klasse werd er gekaatst met een winnaars- en verliezersronde. In de winnaarsronde was één partuur veel te sterk voor de rest. Freerk Haisma en Sjoukje Visser wonnen twee keer met groots gemak en bereikten met een staand nummer de finale. Hierin moesten ze aantreden tegen Gerlof Leijstra en Klaske de Jong. Gerlof liet zien dat hij het kaatsen nog prima onder de knie heeft. Samen met een sterke Klaske versloegen zij in een spannende halve finale Eelke Idsardi en Henderike Schipper. Laatstgenoemden gingen naar huis met een derde prijs. Gerlof en Klaske speelden de hele dag prima, maar in de finale konden ze geen vuist maken. Een tweede prijs was het hoogst haalbare. Freerk en Sjoukje gingen met de kransen naar huis en mogen volgend jaar aantreden in de A-klasse. Zij hadden daar dit jaar zeker al mee kunnen strijden om de prijzen.

In de afvalronde ging de finale tussen Harm Sytsma en Rennie Miedema – Reitsma en Lars de Jong en Anna van der Hoek. Harm en Rennie maakten geen fouten aan de opslag en ook vanuit het perk sloegen ze de ballen tactisch in de hoekten. Zij wonnen de finale met overmacht. In de C-klasse was er dus ook een winnaars- en verliezersronde. In de finale van de afvalronde versloegen Eppie Weidenaar en Anna Eelkje de Jong het koppel Romke Barskè en Grietje Kroodsma. Eppie en Eelke verloren hun eerste partij, maar daarna waren ze niet meer te bespelen. Ze wonnen hun partijen met overmacht. Ook Romke en Grietje verloren hun eerste partij, maar gingen uiteindelijk wel naar huis met de tweede prijs in de verliezersronde.

In de winnaarsronde waren de kransen voor Jaap Zijlstra en Aukje Dijkstra. Aukje sloeg de hele dag goed op en maakte weinig fouten. Jaap kent het kaatsspelletje nog wel van vroeger. Dit was te zien. Hij is het nog niet verleerd. In de finale versloegen zij Ype Dijkstra en Tessa Hoekstra. Ype en Tessa maakten er een spannende wedstrijd van, maar kwamen toch net iets tekort. De derde prijs was voor Jeroen van der Holst en Elske Anke Zijlstra. Zij verloren in de halve finale van de tweede prijswinnaars.

De tweede donderdag in de bouwvak werd een geslaagde dag. Het is mooi te zien dat het kaatsen in Ee enorm leeft onder de mensen. Dit was ook te zien bij de prijsuitreiking. Veel mensen waren aanwezig. Tot in de late uurtjes werd erg gezellig feest gevierd…

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Boerenpartij junioren 11-08-2012
4 jongens ut Ie partij 04-08-2012

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://dorp-ee.nl/