Oostergo wint Achtkarspelen Cup

SURHUISTERVEEN - Het technisch begaafde futsalteam van veldvoetbalclub Oostergo is gisteravond in de Surventohal overtuigend winnaar geworden van het De Haan Westerhoff Futsaltoernooi. De ploeg uit Ee liet in de finale geen spaan heel van Harkemase Boys. 

Oostergo - SC Kootstertille


Oostergo beet gistermiddag ook al de spits af van de Open strijd om de Achtkarspelen Cup. Het team trapte af tegen outsider SC Kootstertille, dat donderdagavond op verrassende wijze titelverdediger Buitenpost een halt toeriep. Tegen Oostergo konden de mannen van trainer Martin Brandsma die stunt niet nog eens herhalen. Al na twee minuten stond het 1-0 door een doelpunt van Julius de Jong. Toen Gerlof Leystra er ruim drie minuten voor tijd 2-0 van maakte leek de strijd beslist. Miente Beukema zorgde echter zestig tellen later voor 2-1, waardoor het toch nog spannend werd. Michel Vellema probeerde het nog twee keer met een kiezelhard schot, maar beide keren was keeper Eppie Weidenaar op zijn post.

ASC ´75 - Kollum
Kollum, in de voorrondes ijzersterk, beet zich gistermiddag stuk op het slimme ASC ´75. De futsalploeg liet zien hoe het spelletje gespeeld moet worden met aanvoerder Martin Brandsma als regisseur. De speler die eerder op de bank zat als trainer van SC Kootstertille leidde de ploeg uit Augustinusga naar winst. Op aangeven van Martin Brandsma kon diens broer Nico Brandsma 1-0 aantekenen. Een goed genomen vrije trap van Paul Bos verraste keeper Arie Brandsma en betekende 1-1. Kollum probeerde door te drukken, maar ASC ´75 profiteerde handig van de geboden ruimte achter de laatste man. In de elfde minuut leverde dat een vrije trap op en specialist Martin Brandsma schoot daaruit raak. Vijf minuten later was het pleit beslecht toen Louw de Graaf de 3-1 op het scorebord bracht.

Zvv Harkema - Harkemase Boys
Het Harkemaster onderonsje werd een prooi voor Harkemase Boys. De veld voetballers hadden geen enkele moeite de futsalploeg klop te geven. Het werd met Roel van der Meulen in de gelederen een walk-over. Al in de derde minuut was het raak door een goal van Auke van der Wal. Roel van der Meulen zorgde in de elfde minuut voor 2-0 en toen moesten Harkema al helemaal komen. Henk Schievink en de zijnen konden echter geen gaatje vinden bij doelman Geert van der Meulen en de ontketende Boys liepen vervolgens in de slotminuten uit naar 4-0 door goal van Rienus Veenstra en Auke van der Wal.

Golden Oldies - Harkema-Opeinde
Favoriet Harkema-Opeinde, die donderdagavond alle wedstrijden in de voorrondes won, kon haar rol niet waarmaken. Lang leek het duel tegen futsalploeg Golden Oldies op 0-0 af te stevenen. Kansen waren er nauwelijks. In de slotfase vond Marco van Houten de paal via doelman Auke Hoekstra en leek er een verlening aan te komen. Die bleef echter toch uit, want drie minuten voor tijd was het plots 1-0 door Hans Feenstra. Hij wist de bal langs keeper Jouke W. Elzinga binnen te werken en daarmee waren de Harkemasters uitgeschakeld.

Oostergo - ASC ´75
De eerste halve finale ging tussen de ploeg uit Ee en het team uit Augustinusga. De betoefde futsalspelers kwamen snel in de problemen toe Johannes Visser de 1-0 aantekende en in de negende minuut ook de 2-0 van Halbe Mossel al in het net lag. Toen Julius de Jong er vijf minuten voor tijd 3-0 van maakte was het voor ASC ´75 alles of niets. Nico Brandsma kon snel 3-1 scoren, maar toen Johannes Visser een paar tellen later voor 4-1 tekende was Oostergo zeker van de grote finale.

Harkemase Boys - Golden Oldies
De tweede halve eindstrijd tussen Harkemase Boys en Golden Oldies was bijzonder spannend. De zege leek naar uit futsalteam uit Kollumerzwaag te gaan toen Wietze van der Valle in de dertiende minuut de 1-0 aantekende en Harkemase Boys er vervolgens maar niet doorheen kwam. De hechte defensie van de Golden Oldies met Pieter Boersma als rots in de branding moest echter twee minuten voor tijd toch nog de 1-1 toestaan. Het was Roel van der Meulen die Tamme Visser vrij voor keeper Auke Hoekstra bracht en met een prachtige sleepbeweging was de jonge speler van de Boys de keeper kansloos te laten. De gelijkmaker betekende dat er een verlening aan te pas moest komen. Vijf minuten extra speeltijd volgens het golden goal principe en eventueel daarna strafschoppen. Zover kwam het niet, want er stonden slecht 31 seconden op de teller toe het duel beslist werd door de absolute uitblinker op het toernooi Roel van der Meulen. Hij schoot daarmee Harkemase Boys in de finale.

ASC ´75 - Golden Oldies
Om de derde en vierde prijs troffen twee futsalteams elkaar. Het werd een spannend gevecht met veel vernuft van beide ploegen. Het was Koos Bosch die Golden Olies op voorsprong zette, maar Martin Brandsma bracht de 1-1 op het bord. Daarna leek de ploeg uit Augustinusga door te drukken en was het Louw de Graaf die handig voor 2-1 zorgde. Het duel was echter nog lang niet gespeeld en Golden Oldies knokte zich weer terug naar 2-2 door een doelpunt van Roelof Vellema. Dit gaf de Kollumerzwaagsters weer vertrouwen en het was Pieter Boersma die met een mooie treffer voor 3-2 zorgde. Met nog ruim zes minuten op de klok nog niets aan de hand, maar toch zou ASC ´75 niet meer langszij kunnen komen. Ook het powerplay, extra speler voor de keeper, leverde niet het gewenste resultaat op.

Grote finale
De mooiste bewaarden de spelers voor het laatst. De zevende editie van het De Haan Westerhoff Futsaltoernooi kreeg de finale die het zich wenste. Oostergo was hierin ontketend en steeg naar grote hoogte. Het was Julius de Jong die Harkemase Boys al in de derde minuut op achterstand zette en toen hij een minuut later ook voor 2-0 zorgde was de jonge ploeg van Harkemase Boys eigenlijk al geklopt. Wat de ploeg met uitblinker Roel van der Meulen ook probeerde, de mannen uit Ee liet zich de kaas niet van het brood eten. Keeper Eppie Weidenaar keepte als een vorst en een snelle spelhervatting van de goalie leidde tot de 3-0 van Johannes Visser. Hij stiftte de bal uit een counter prachtig over goalie Geert van der Meulen. Harkemase Boys zette nog een keer alles op alles en het was Roel van der Meulen die 3-1 aantekende. Met nog vier minuten op de klok nam de ploeg daarna alle risico´s en dat kwam hen duur te staan. De geroutineerde spelers uit Ee maakte hiervan dankbaar gebruik. Het was Arjen Hoekstra, ex-speler van Harkemase Boys, die het duel definitief besliste, 4-1. Oostergo vermaakte vervolgens nog even de vele fans op de tribune en liep uit naar een 6-1 zege. Twee geweldige goals kreeg het publiek nog te zien. Eerst was het Julius de Jong die liet zien hoe zuiver hij kan schieten en vervolgens demonstreerde Arjen Hoekstra zijn traptechniek. Afgetekend was de Achtkarspelen Cup dus voor Oostergo.

´´Wij waren net als vorig jaar het sterkste team. Toen hadden we de beker eigenlijk ook al verdiend, maar gingen toen in de halve finale sneu onderuit tegen Buitenpost´´, herinnerde doelman Eppie Weidenaar aan het toernooi van vorig jaar. Daarin had de goalie uit Buitenpost, die aan zijn tweede seizoen bezig is bij Oostergo, groot gelijk. Oostergo was toen de beste en nu weer. Dikverdiend gaat de Achtkarspelen Cup dan ook naar Ee, waar de grote beker een jaar lang zal pronken naast de Dongeradeel Cup, die Oostergo vorige week al voor zich opeiste.
Snelste treffer

Wedstrijdleider Anton van der Meer reikte de geldprijzen en de Achtkarspelen Cup uit. Tevens bedankte hij alle arbiters die tijdens het toernooi actief waren geweest. De finalewedstrijden werden prima geleidt door de scheidsrechters Hielke de Graaf uit Kollumerzwaag en Joop Oenema uit Tolbert. De leidsmannen hoefden zelfs geen enkele tijdstraf uit te delen. Tot slot was er nog een prijs voor SC Twijzel. Deze club ontvangt twee wedstrijdballen van sponsor VrieService BV uit Drachten voor het scoren van het snelste doelpunt op het toernooi. Deze treffer was donderdagavond geproduceerd door Feye van Wieren, die in het duel tegen Drogeham al na dertien seconden doel trof.

Geslaagde crossloop in Ee
Johannes Douma ook volgend seizoen hoofdtrainer va...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://dorp-ee.nl/